Prof. Dr. Ahmet Kemal GÜRBÜZ
GASTROENTEROLOJİ-ENDOSKOPİ-KARACİĞER HASTALIKLARI MERKEZİ
menu×

BirsenÖ 01-06-2017 tarihli tavsiye

Yazımı okuyan herkesi selamlayarak başlamak istiyorum. Belki sabrınızı zorlayacak bir yazı olacak ama yaşadıklarımı, gözlemlerimi ve duygularımı da içerdiği için olacak bu "uzunluk".

Doktor hasta işbirliğinde herkesin de bildiği gibi iki taraf vardır. Doktor ve hasta. Aralarında iki tür de iletişim kurulabilir: 1. Üst-ast iletişimi. 2. Yatay yani, eşitlikçi iletişim.

Her ikisinde de bilgi vardır. Doktorda bilimsel bilgi, hastada ise kendisiyle ilgili bilgi. Yapılan araştırmalar göstermiş ki doktoruyla iyi ilişki içinde olan (kendisini doktorun yanında var ve değerli hisseden) hastalar doktoruna güven duyuyor, bu nedenle öneri ve tedavisine sıkı sıkı bağlı kalıyor. Sonuçta da tedavide başarı oranı yükseliyor. Güven duygusu ise doktorun bilgi-becerisi ve hastası ile kurduğu iletişime bağlı.

Bu girişi niye yaptım? Aradığım bu kriterleri Prof Dr. Sayın Ahmet Kemal Gürbüz'de bulduğumu anlatabilmek için. Bu yazı aslında burada bitirilebilir. Ancak ben dr. kimliği ve becerisini, yani öykümü de paylaşmak istiyorum:

30 Nisanda üç gündür süren karın ağrılarım nedeniyle doktorumun bulunduğu hastanenin acil bölümüne gittim. Oradan doktoruma gönderildim ancak doktorum bana bir aydan önceye randevu veremedi. O anda onu defterimden sildim. Bana acil durumlarda el verebilecek dr. arayışına girdim. Bu olay olumsuz görünse de benim en büyük şansım oldu. Çünkü araştırmalarım ve " En iyi reklam müşteri reklamıdır" (Bir arkadaşım da kolonoskopi uygulamasından çok memnun kalmıştı)görüşünden yola çıkarak Sayın Gürbüz'e ulaştım.

İlk izlenim önemlidir. Beni ayakta ve güler bir yüzle karşıladı. Geçmişimi gösteren tüm verileri dikkatle inceledi ve o zamana kadar kaç doktorun dikkate almadığı spastik kolon sorunumu ele aldı. Kolonoskopi zamanımın çok geçmiş olduğunu, neden yapılması gerektiğini anlaşılır biçimde anlattı.

Kolonoskopim yapıldı, elde ettiği verileri "Lipoma ?" sorgusu ile laboratuvara gönderdi. Lipoma sorgusunu dikkate almayan sonuç beni çok rahatlatmış ama doktorumu rahatlamamıştı. Çünkü kendisine göre bu bir lipomdu ( yağ kitlesi) ve bu büyüklükte olan bir kitlenin kansere dönüşme riski % 50 idi ve alınması gerekiyordu. Ancak benim güvenliğim için bu işlemin hastane koşullarında yapılması gerekiyordu.

Alınabilmesinin de iki yolu vardı: 1- Eğer polipin sapı/boynu varsa en büyük boyda bir kapanla kolonoskopide alınabilir; 2- Eğer gövdesi ile bağırsağa tutunuk ise açık ameliyatla çıkarılabilirdi. Bu açıklamaları yaparken kolonoskopide kullanılan aparatı (kapanı) gösterip işleyişini de anlattı. Ve kararı bana bıraktı.

İkinci kolonoskopi randevusunu 18 Mayıs için aldım. Hastanede kendisine de bildirdim. Beni başka bir bölüme götürdü ve oradaki aparatların en büyüğünü gösterip ondan daha büyüğünü de araştıracağını söyledi ve ekledi " Siz merak edersiniz, akşama mutlaka beni arayın ve öğrenin" dedi. ( Elbette yaşadığım güven duygusu nedeniyle aramadım.) Bir saat içinde hemşiresi beni aradı. "Dr. Bey 19 Mayıs resmi tatil. Benim ertesi günü hasta nede olacağım bir güne erteleyebilir mi?" diye sorduğunu söyledi.

Hastasını bu denli bütünüyle ele alan ilk doktorumdu. 22 Mayıs sabahı hazırlık için dinlenme odasında beklerken operasyonun yapılacağı odadaki konuşmaları da duyuyordum. Doktorum çalışanları ile de üst-ast ilişkisi içinde değil, insan-insana bir iletişim içindeydi.İçim sıcacık oldu. Kendini ilişki içinde var ve değerli gören bir çalışanın, huzurla çalışacağını ve başarısının artacağını da biliyordum çünkü. Uyandığımda gülen yüzü ile, " Ameliyattan kurtuldunuz" dediğini duydum. Çok sevindim. Ama asıl sevincimi fotoğraflı raporu gördüğümde yaşadım. Çünkü açık ameliyatla yapılabilecek bir uygulamayı "karşıdan kumanda" ile bedenimin dışından uygulamış ve beni ameliyatın maddi, manevi ve fiziksel zorluklarından kurtarmıştı.

Şu anda ne ağrım, ne de gaz şikayetlerim var. Spastik kolon sorunumu iyileştireceğine de inancım sonsuz. Teşekkürlerimi ve minnet duygularımı sizlerin önünde kendisine bir kez daha iletmek istiyorum. Dilerim doktorum sağlıkla yaşar. Birsen Ö